Kalverhouderij mts. Veenschoten – van Essen

Over Kalverhouderij mts. Veenschoten – van Essen

Lid geworden in december 2018

Henk en Jannie Veenschoten namen in 1974 de boerderij over aan de Lage Valkseweg 172 van Henk zijn vader.
Henk voert al vanaf zijn zesde jaar vleeskalveren aan de Lage Valkseweg in de Valk.
In het begin hadden ze 16 melkkoeien 6000 vleeskuikens en 350 vleeskalveren. 6000 vleeskuikens was in deze tijd veel daarom kwamen ze ook vanuit het hele land kijken naar deze stal.
Rond 1980 zijn ze helemaal over gegaan op de witvleeskalveren in totaal 450. In 2007 is er nog een nieuwe stal gebouwd en de totale capaciteit is nu 560. Henk en Jannie kregen 4 zonen, de jongste zoon Dave zit ook in maatschap.

In 2018 is de stal flink uitgebreid. Zij kunnen nu in totaal 1400 witvleeskalveren houden. Daarnaast is er geïnvesteerd in een automatische ruwvoerverstrekking. De kalfjes krijgen nu automatisch een aantal keer per dag vers ruwvoer. In de nieuwe stal zijn de kalveren in 2 groepen verdeeld, geselecteerd op leeftijd. De ondernemers kunnen op deze manier de dieren beter controleren. Daarnaast hebben de dieren minder last van verschil in rangorde. De familie is trots op de mooie stal die gebouwd is. Er is veel geautomatiseerd waardoor werk met z’n drieën goed te doen is. Daarnaast is het dierenwelzijn en diergezondheid verbeterd. In de toekomst wilt de familie misschien nog investeren in duurzaamheid, zoals zonnepanelen. 

Als de kalfjes op het bedrijf komen krijgen zij eerst water met electrolytenmix. Op deze manier komen de darmen tot rust na het transport en kunnen zij rustig wennen aan het nieuwe voer dat zij krijgen. De kalfjes komen namelijk van verschillen bedrijven, welke allemaal andere voeding hadden voor de kalfjes. Door de voeding rustig op te bouwen zijn de kalfjes minder vatbaar voor orgaanproblemen zoals diarree. De kalfjes worden verder gevoerd met poeder, vet en vloeibare wei.

Kom gerust eens lang aan de Lage Valkseweg 172 in De Valk.

Groeten,
Maatschap Veenschoten – van Essen

Contact:
Lage Valkseweg 172 6741GE De Valk
Daveveenschoten@hotmail.com

Bijzonderheden

Op het bedrijf staat sinds 1975 een windmolen. Deze levert ongeveer de helft van het totale verbruik.
Ook heeft Henk een allesbrander gemaakt om het water van de kalveren warm te maken voor de melk.
Deze wordt gestookt op versleten roosters uit de vleeskalverhouderijen.
Verder zijn bijna alle stallen natuurlijk geventileerd.
Door deze manieren is ons energieverbruik ook erg laag

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Mest
Beeldkwaliteit