Kalverhouderij Mandersloot

Over Kalverhouderij Mandersloot

Lid geworden in december 2018

Meer dan 100 jaar geleden begon de eerste generatie Mandersloot een bedrijf op Dashorst in Renswoude. Nu gerund door de 4de en 5de generatie zijn we een echt familiebedrijf. Tegenwoordig bestaat ons bedrijf uit pluimveetransport en vleeskalverhouderij. In onze stal houden we 1.600 kalveren, die Frank en Bastiaan dagelijks verzorgen.

De kalveren zijn allemaal even oud. Ze komen als ze 2 weken oud zijn, en blijven ongeveer 28 weken bij ons. In die tijd verzorgen wij ze zo goed mogelijk. Bij aankomst komen ze in een verwarmde stal, en voeren wij ze drie keer per dag. De kalveren leven in groepjes van 7 of 8 kalveren, en krijgen twee keer per dag melk. Het ruwvoer krijgen ze onbeperkt, zodat ze kunnen kiezen wanneer ze willen vreten. Dit ruwvoer bestaat uit muesli met veel stro. Die voeren we met elektrische voerkarren, zodat de lucht schoon is en de kalveren rustig blijven. We lopen regelmatig samen met de dierenarts en de voervertegenwoordiger langs de kalveren om ze zo gezond mogelijk te houden.

In de jaren hebben we flink verbouwd voor dierenwelzijn, van boxen naar groepshuisvesting, een nieuwe voerkeuken en een ruwvoermenger. We kiezen bewust voor duurzaamheid door onder andere te kiezen voor groene stroom en ventilatie met frequentieregelaars. Onze mest gebruiken we deels voor de teelt van onze gewassen, de rest brengen we zelf naar een kalvergierzuivering. Daar wordt het omgezet in een droge stof en schoon riool water.

Bijzonderheden

We zijn trots op ons bedrijf, en laten het graag zien aan anderen. Onder andere door rondleidingen te geven, en via social media te laten zien hoe we werken. Dat is ook het leuke van Vallei Boert Bewust. Iedereen die interesse heeft, een beetje bewuster maken van dat lekkere stukje vlees op zijn bord. En natuurlijk van ons boerenleven!

Je kan ons vinden op onze website http://www.mantrans.nl, via Facebook of via Twitter. Wil je een keer komen kijken? Neem dan contact met ons op!

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Mest
Beeldkwaliteit
Natuur