Welkom op de website van Vallei

Familie van Veldhuisen scharrelkuikens

Erik van Veldhuisen houd samen met zijn dochters Amber en Rosan scharrelvleeskuikens. In 2014 hebben zij deze locatie in Renswoude gekocht, waar ze inmiddels zo’n 26.000 scharrelvleeskuikens houden, die 1 ster Beter Leven hebben. Dat betekent dat er extra rekening wordt gehouden met het welzijn van de dieren, bijvoorbeeld door extra afleidingsmateriaal, een natuurlijk dag- en nachtritme, minder dieren in de stal en een heuse scharrelruimte. Naast het welzijn voor de dieren heeft de stal extra rekening gehouden met duurzaamheid door een warmteterugwinningssysteem en stofreductie. Vanuit de skybox, een ruimte met grote ramen, kun je goed zien hoe en waar de kuikens leven.

De kuikens gaan naar slachterij Esbro toe. Het vlees van de kuikens van familie Van Veldhuisen is te koop bij diverse supermarkten, en via hun eigen website. Kijk ook op hun facebookpagina of website!

Meer zien en horen? Bekijk dan hier de vlogs die Rosan gemaakt heeft over het bedrijf of de bedrijfsreportage.

Familie van Veldhuisen scharrelkuikens

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

 • Maatschappij

  Familie van Veldhuisen ontvangt groepen op het bedrijf en hebben hiervoor een speciale ontvangstmogelijkheid. Het is ook mogelijk om kippenvlees van het eigen bedrijf te kopen. Vanuit de winkel kijk je vanachter het glas rechtstreeks naar de scharrelende kippen. Je kunt dus met eigen ogen zien hoe de kippen op het bedrijf leven.
  Via de website www.kipvandeboer.nl geeft boer Erik een virtuele rondleiding over zijn bedrijf.

   

  Je kan de boer ook volgen op Twitter onder @erikvveldhuisen. Daar is regelmatig een mooie foto van de kuikens te zien.

 • Familie van Veldhuisen bewust rekening met het milieu. Zo komt de voeding voor de kippen uit de regio vandaan. Dit zorgt voor minder uitstoot voor aanvoer.
  De mest van de kippen wordt binnen 6 uur na vertrekt van de vleeskuikens al opgehaald. Dit heeft een positieve werking op de geur in de omgeving. Meer dan 60% van de mest bestaat uit droge stof waardoor de uitstoot ook lager is.

 • De mest van het bedrijf gaat grotendeels naar een biomassacentrale. Daar wordt energie opgewekt door de mest te verbranden en dit levert groene stroom op. Geen verbazing dus dat het bedrijf zelf ook op groene stroom werkt. Ook op de boerderij zelf wordt er met het milieu rekening gehouden door de warmte die van de kippen vrijkomt voor andere doeleinden te gebruiken en daarnaast hebben ze een frequentieregelaar. Die zorgt ervoor dat er minder energie verspild wordt door waar mogelijk de stroom af te sluiten of pieken op te vangen.

 • De kuikens van familie van Veldhuisen hebben het Beter Leven keurmerk. Dit betekend onder andere dat er minder dieren in de stal leven en dat ze een overdekte uitloop hebben In de uitloop zijn ze buiten, maar worden nog wel afgeschermd van het weer en andere vogels (die ziektes kunnen verspreiden). Doordat ze naar buiten kunnen hebben de dieren een goed dag en nacht ritme en gaan ze in de avond allemaal samen binnen op stok. Binnen wordt ook rekening gehouden met het licht door hoogfrequente lampen te gebruiken. Kippen zijn erg gevoelig voor flikkerend licht en deze lampen voorkomen dat ze daar last van hebben. Als laatste is er ook afleidingsmateriaal voor de kippen, denk daarbij aan baaltjes hooi die ze uiteen kunnen pikken.

 • Op het gebied van Diergezondheid scoort familie van Veldhuisen 3 sterren.
  Door een bezoek van zowel de dierenarts als de voer adviseur aan iedere groep kippen wordt de diergezondheid goed in de gaten gehouden. Medicijngebruik en het sterftecijfer zijn daarom erg laag. Alle kippen groeien samen op sinds ze uit het ei kwamen. Ze worden dus niet blootgesteld aan nieuwe ziektes en hebben geen extra stress rondom pikorde (wie de baas is).
  Ook is er op het bedrijf een duidelijke scheiding tussen een schone weg en een vuile weg. Dit betekent dat alles wat het bedrijf opkomt ‘schoon’ is en alles wat het bedrijf af gaat ‘vuil’. Hierbij wordt geprobeerd om de aan- en afvoer van dieren, voer en mest apart te houden om overdracht van ziektekiemen te voorkomen.

 • Rondom de boerderij liggen een aantal weilanden. Deze pencelen zijn ingezaaid met bloemenmengsel zodat er diverse insecten en bijen op af komen. Voor de vogels is er voldoende nestmogelijkheid op het erf. Zij kunnen hun nest bouwen in knotwilgen en in de struiken die op en rondom het erf geplant zijn.

 • De mest van de kippen blijft slechts korte tijd op het bedrijf. Binnen 48 uur na vertrek van de vleeskuikens is het al opgehaald! Dit is goed voor de geur in de omgeving. Daarnaast gaat de mest ook voornamelijk naar het buitenland. Nederland is nu eenmaal te klein om alle mest van de Nederlandse dieren te kunnen toepassen, dus is het fijn als een buurland er ook gebruik van maakt. Ze hebben ook een goede kwaliteit mest, dus stevig en met weinig vocht.

 • Rondom de boerderij is de beplanting aangelegd met een landschapsplan van de gemeente. Dit plan zorgt ervoor dat het bedrijf goed opgaat in de omgeving en dat de juiste planten voor de streek worden gebruikt. Ook doen ze moeite om vliegen en ander ongedierte niet de vrije loop van de boerderij te geven door bestrijding.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze