Welkom op de website van Vallei

Familie Evers

In Putten houden wij, Wouter en Arien Evers, samen met onze twee dochters 1.550 kalveren. Wij hebben de boerderij overgenomen van Wouters ouders en zijn inmiddels de 4e generatie die hier werkt. In 2006 zijn we op de boerderij komen wonen, waar ook Wouters ouders nog steeds wonen. Op dat moment waren er 700 kalveren. In 2008 zijn we gegroeid naar 1.150 kalveren en in 2015 is de derde stal gebouwd, waarmee het totaal op ongeveer 1.550 kalveren komt.

Wij werken op contract voor de Van Drie Group. Dat betekent dat de kalveren eigendom zijn van Van Drie en zij ook het voer voor ons maken. De stallen en inventaris zijn van ons en wij verzorgen de kalveren. Vanaf een leeftijd van 2 weken komen de kalveren vanaf Nederlandse melkveebedrijven bij ons op het bedrijf. De eerste vier weken staan de kalfjes in zogenaamde babyboxjes, zodat we goed kunnen kijken of ze gezond zijn en goed drinken of nog wat hulp nodig hebben. Daarna komen ze in groepen van 10 kalveren. Vanaf de tweede week krijgen de kalfjes naast melk ook water en onbeperkt gehakseld stro en brok. Na 28 á 29 weken worden de kalveren geslacht in de slachterij in Apeldoorn. Het vlees gaat vervolgens naar verschillende landen als Italië, Frankrijk, Duitsland en Amerika. Ongeveer 10% blijft in Nederland en is in de supermarkt verkrijgbaar onder het merk ‘Jan’.

Familie Evers

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Op de boerderij is een skybox, van waaruit je de kalveren kunt bekijken. Deze is op afspraak geopend. Ook doet dit bedrijf aan weidevogelbeheer om vogels als de grutto en kieviet te beschermen.

  • Er is een spoelplaats om vrachtwagens schoon te spuiten. Dit water wordt apart afgevoerd zodat het niet in het grondwater terecht komt.

  • Het bedrijf heeft een eigen biomassakachel die gedroogde houtsnippers verbrandt om energie op te wekken. Alle energie die het bedrijf verder gebruikt is groene energie. Ook maken ze gebruik van natuurlijke ventilatie, waar nauwelijks energie voor nodig is. In de laatste plaats hebben ze een frequentieregelaar, die de stroom af kan sluiten en stroompieken op kan vangen, om zo min mogelijk energie te verspillen.

  • Voor het comfort van de dieren zijn alle daken goed geïsoleerd. Zo is de temperatuur in de stal goed te regelen, wat ervoor zorgt dat het in de winter lekker warm is en tijdens de zomer wat koeler. Daarnaast is een strohok voor eventuele zieke dieren. Als laatste wordt er ook op gelet dat er voldoende daglicht in de stallen doordringt, zodat de dieren een dag en nacht ritme behouden. Een goed dag en nacht ritme zorgt voor rust bij de dieren, doordat ze tegelijk slapen en tegelijk wakker zijn.

  • De kalveren komen in principe allemaal uit Nederland. Omdat alle kalveren tegelijk komen en tegelijk weggaan, is de kans van blootstelling aan nieuwe ziektes klein. Dit zorgt er mede voor dat er maar weinig medicijnen nodig zijn op het bedrijf.

  • Een groot deel van de mest wordt geleverd aan Stichting Mestverwerking Gelderland. Hier halen ze de mest als het ware uit elkaar tot vier delen. De vaste fractie is een heel mooi product voor bijvoorbeeld tuinaarde. De gier, dus het vloeibare deel, wordt ontwaterd met behulp van bacteriën. Deze bewerkte gier wordt afgevoerd. Dan is er als derde nog slib, dat is een mooi product voor in de akkerbouw en voor vergisters die daar weer energie van produceren. Daarnaast blijft er water over, wat naar het riool gaat.

  • Rondom de boerderij is de beplanting aangelegd met een landschapsplan van de gemeente. Dit plan zorgt ervoor dat het bedrijf goed opgaat in de omgeving en dat de juiste planten voor de streek worden gebruikt.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze