Welkom op de website van Vallei

Melkgeitenhouderij familie Dekker | De vrolijke geit

Over geitenhouderij De vrolijke geit

Wij zijn Cindy en Klaas-Jan Dekker wij runnen een melkgeitenhouderij in Putten. Onze boerderij is in de regio ook wel bekend als de Vrolijke Geit omdat veel inwoners uit de buurt regelmatig onze Landwinkel komen bezoeken of om een kijkje te nemen in de stal. Vanaf 2009 houden wij melkgeiten maar dat is niet altijd zo geweest. De familie van Klaas-Jan heeft hier altijd geboerd, alleen hielden de opa en vader van Klaas-Jan vleesvarkens en koeien. In 2009 maakten wij, Klaas-Jan en Cindy, de overstap naar geiten. We hebben alles zelf uitgetekend, gemetseld en opgestart. Op dag 1 startte we met de opfok van 500 lammetjes en nu velen jaren later zijn we gegroeid naar een bedrijf met 850 melkgeiten. 

Naast de melkgeitenhouderij hebben we een Landwinkel met eigen en lokale producten. De Landwinkel is met name Cindy haar passie en domein en Klaas-Jan is weer meer te vinden tussen de geiten. 

Wij zijn lid van Boert Bewust omdat wij open en transparant willen zijn. Iedereen mag altijd een kijkje komen nemen in onze stallen en wij willen iedereen bewust maken van hoe het er bij ons aan toe gaat. Wij willen iedereen het echte verhaal vertellen en laten zien. Wij vinden het fijn dat mensen bij ons kunnen zien hoe wij onze dieren verzorgen en hoe het eraan toe gaat op onze boerderij. 

Melkgeitenhouderij familie Dekker | De vrolijke geit

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Op het onderdeel maatschappij scoort de Melkgeitenhouderij punten met een eigen website, de verkoop van producten en ze treffen maatregelen voor de voedselveiligheid. Daarnaast organiseren ze een keer per jaar op eigen initiatief een lammetjesdag en doe ze mee aan verschillende voorlichtingsactiviteiten en open dagen. Tijdens de lammer periode werken er stagiaires mee op het bedrijf en daarnaast huren ze affentie zzp’ers uit de regio in om bij hen te werken. 

  • Op het onderdeel milieu scoort het bedrijf onder andere een pluspunten op erfafspoeling omdat er opvangputten zijn voor sappen. Op die manier kunnen de aanwezige sappen niet zomaar wegspoelen.  

  • Melkgeitenhouderij Dekker scoort een pluspunt op het onderdeel Energie omdat ze gebruik maken van een melk voorkoeler, een warmteterugwinning melktank en een frequentieregelaar. Dit zorgt er o.a. voor dat er alleen op het moment dat er stroom gevraagd wordt het ook daadwerkelijk geleverd wordt en dus niet de hele tijd levert terwijl dit niet nodig is. Andere extra energiebesparende oplossingen is de buizenkoeler en de robot voerder. Met de robot voeren is een duurzamere optie dan het gebruik van machines die op diesel lopen. 

  • Bij Melkgeitenhouderij Dekker wordt er veel aandacht besteed aan het dierenwelzijn. De geiten hebben voldoende ligruimte, er zijn ventilatoren in de stal en open waterbakken. De geiten kunnen in de stal ook spelen met verschillende klimmaterialen en er liggen ook afleidingsmaterialen in de stal.

  • Op het gebied van dierengezondheid houdt Melkgeitenhouderij Dekker rekening met verschillende factoren. Het bedrijf voert, op dekbokken na, geen dieren aan. Dit voorkomt insleep van ziektes van buitenaf. Ook is het bedrijf in bezit van een CAE-vrij en CL-vrij certificaat. Een virusinfectie (het zogenaamde CAE-virus) is gevaarlijk voor de dieren.  De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft een programma ontwikkeld waarmee koppels geiten CAE-vrij en CL-vrij gecertificeerd kunnen worden.

  • Op de boerderij nestelen boerenzwaluwen zich en zijn er op het erf voldoende bomen en struiken aanwezig waar vogels en andere insecten leven. 

  • Het bedrijf van familie Dekker oogt netjes en opgeruimd. Dit draagt bij aan het puntenresultaat voor het onderdeel Beeldkwaliteit. 

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze