Welkom op de website van Vallei

De Houtkamp

De Houtkamp, een bedrijf wat al meerdere generaties in de familie is.
Door de jaren heen is er altijd de combinatie van boerderij en recreatie geweest. Zelfs in de jaren ’30 al bij opa en oma.
Het was en is een welkome aanvulling op het inkomen. Opa Brons kwam hier in de jaren ’30, onze ouders boerden verder en nu zijn wij : Peter en Evelien, degenen die het bedrijf runnen.
De Houtkamp is een bijzonder boerenbedrijf. We melken 45 koeien. Het jongvee fokken we zelf op. We hebben 250 scharrelkippen waarvan de eieren grotendeels aan huis worden verkocht.

Daarnaast is er een grote toeristische neventak.
Een groepsaccommodatie voor 65 personen, 3 Bed en Breakfastkamers en de verhuur van de Herenboerderij. Dit alles op een unieke locatie aan de rand van het Otterlo, naast nationaal Park De Hoge Veluwe. Te midden van het groen.
Een mooie plek om te wonen, maar ook voor de gasten die bij ons komen.
De combinatie van een levendig boerenbedrijf en een toeristische neventak maakt ons bedrijf aantrekkelijk voor groepen en gasten die de B&B of de Herenboerderij bezoeken.

Onze koeien gaan in het voorjaar de wei in en kunnen daar heerlijk grazen en luieren onder de bomen. Ze hebben veel bekijks van alle toeristen die de Hoge Veluwe bezoeken. Maar ook van onze eigen gasten die graag willen kijken bij het melken en een praatje willen maken met de boer of boerin.
Soms treffen ze het en mogen ze de geboorte van een kalfje meemaken. Wij leggen dan ook graag uit wat er gebeurt op onze boerderij.

De Houtkamp

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Naast een groepsaccommodatie hebben Peter en Evelien ook een bed and breakfast en verhuren ze een vakantiewoning. Aan hun gasten vertellen ze met veel enthousiasme over hun boerderij en de aanwezig dieren.

  • Al het gras en mais dat nodig is voor het voeren van de koeien, wordt op het eigen bedrijf geteeld. Er wordt dus geen gras en mais aangekocht.

  • Op dit bedrijf wordt groene stroom gebruikt.

  • Op dit bedrijf spelen dierenwelzijnsaspecten een grote en belangrijke rol. De koeien kunnen beschikken over ruime ligboxen. In die ligboxen liggen matrassen, waardoor de koeien lekker zacht kunnen liggen. Een koeborstel is aanwezig om de stofjes te verwijderen van de ruggen van de koe. In een speciale afkalfstal kan de koe rustig bevallen. De kleine kalfjes blijven tot minimaal 3 maanden na hun geboorte op stro.

  • Peter en Evelien gebruiken zo min mogelijk medicijnen voor de koeien. Ze verstrekken zelfs 25% minder dan wat maximaal is toegestaan. De mest uit de stal wordt een aantal keer per dag door een mestschuif weggeschoven. Daarmee verdwijnen ook de ziektekiemen. Er worden geen nieuwe dieren aangekocht. Daarmee wordt ook voorkomen dat er ziektes van andere bedrijven worden binnengebracht.

  • Omdat niet alle mest op de eigen gronden kan worden uitgereden, wordt er ook een deel van de mest verwerkt.

  • De koeien lopen lekker veel buiten. In totaal lopen ze minimaal 120 dagen in de wei. En als ze dan weer in de stal zijn, dan is het ’s nachts minimaal 6 uur donker. Zo krijgen de koeien ook het dag- en nachtritme mee.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze