Lid geworden in december 2018
Wij zijn familie Nummerdor uit Ermelo. Aart Jan en (zoon) Richard werken fulltime op ons varkensbedrijf met 200 zeugen. Sinds 2017 houden wij onze zeugen op een biologische wijze. Ons bedrijf is compleet gesloten, wat betekent dat we geen varkens aankopen, maar eigen biggen aanhouden die weer zeugen worden. De rest van onze biggen gaat naar een biologische vleesvarkenshouder. Het vlees van deze varkens en van onze zeugen die weg gaan kun je kopen bij de slagerijen van De Groene Weg.
We hebben gekozen voor biologische zeugen omdat de diervriendelijke manier van werken bij ons past. Op deze manier hoeven we ook niet uit te breiden, maar kunnen een familiebedrijf blijven. Het biologisch boeren levert ons veel werkplezier op. Lees hier ook het interview met boer Richard.
We zijn lid omdat we graag willen laten zien wat we doen en hoe we te werk gaan op ons bedrijf. We laten graag zien dat varkens houden meer inhoudt dan de meeste mensen denken. De varkenshouderij maakt deel uitmaakt van kringlooplandbouw. Akkerbouw en veeteelt zijn met elkaar verweven en hebben elkaar nodig. Groente groeit niet zonder mest wat afkomstig is vanuit de veehouderij. Restproducten zijn op hun beurt weer nodig als voer voor de dieren. Vlees en zuivel wordt momenteel gezien als luxeproduct, maar het maakt onderdeel uit van de kringlooplandbouw.
Graag legt Richard uit wat het verschil is tussen biologische zeugen en de niet-biologische zeugenhouderij. “De biggen blijven minimaal 40 dagen bij hun moeder. Alle dieren worden gehouden op stro en kunnen ook naar buiten. De dragende zeugen lopen ‘s zomers in de wei. De varkens, die in principe altijd los lopen, hebben meer ruimte in de stal en we werken met een dag- en nachtritme. Het voer, zowel in de wei, het ruwvoer en het krachtvoer zijn gemaakt van biologische grondstoffen en gewassen.”