Welkom op de website van Vallei

Biologisch legpluimveebedrijf De Zandschulp

Biologisch legpluimveebedrijf De Zandschulp

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    De Zandschulp verkoopt ook eieren aan huis, dus als u erlangs komt kunt u een paar lekkere eitjes kopen. Daarnaast worden elke 2 jaar alle elektrische installaties gecontroleerd om brand te voorkomen.

  • In de stallen wordt de mest belucht. Dit zorgt voor een droge mest die makkelijk verwerkbaar is en minder ammoniakuitstoot. Ammoniak is schadelijk voor het milieu, dus het is goed als dit in de mest blijft. De uitstoot van schadelijke stoffen wordt ook verminderd doordat een deel van het voer uit de regio komt. Zo komen er geen boten of vliegtuigen aan te pas en dat scheelt voor het milieu. Als laatste wordt ook de warmte van de kippen voor andere doeleinden (zoals de mestbandbeluchting) gebruikt.

  • De warmte die van de kippen komt wordt gebruikt om energie verbruik te verminderen. Door de al warme lucht te gebruiken om de mestbanden te beluchten scheelt dit in energie die deze lucht anders had moeten opwarmen. Daarnaast hebben ze een frequentieregelaar. Die zorgt ervoor dat er minder energie verspild wordt door waar mogelijk de stroom af te sluiten of pieken op te vangen.

  • Bij De Zandschulp worden de kippen niet aan hun snavels behandeld. Vaak wordt dit gedaan om het pikken in de groep te voorkomen, als je dit niet doet moet je zorgen dat je kippen extra afleiding hebben. Deze extra afleiding krijgen ze in de vorm van strobaaltjes binnen en een ruime buitenloop. Deze buitenloop was in 2015 zelfs de mooiste van Nederland. Doordat de kippen naar buiten gaan hebben ze een goed dag en nacht ritme. Je kan ’s avonds mooi zien dat alle kippen samen op stok gaan. Als laatste hangen er binnen hoogfrequente lampen. Deze lampen zorgen ervoor dat de kippen geen last van flikkerend licht hebben, waar ze erg gevoelig voor zijn.

  • Zelfs als de dierenarts niet nodig is, brengt hij toch elke 2 maanden een bezoek aan De Zandschulp. Zo worden de kippen goed in de gaten gehouden en kan de boer van tevoren al inspelen op mogelijke problemen. Dit zorgt dat er maar weinig medicijnen worden gebruikt bij de kippen en de uitval, hoeveelheid kippen die sterft, er laag is.

  • De mest van de kippen wordt in een overdekte ruimte opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat de mest goed droog blijft en zo kunnen akkerbouwers het makkelijker gebruiken.

  • Rondom de boerderij is de beplanting aangelegd met een landschapsplan van de gemeente. Dit plan zorgt ervoor dat het bedrijf goed opgaat in de omgeving en dat de juiste planten voor de streek worden gebruikt.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze